Świeżo wyciskane soki są bardzo zdrowe, ale żeby zyskać najlepszą jakość takich soków, powinno się zastosować do wyciskania odpowiednie urządzenia. Wyciskarka gastronomiczna nie za każdym razem zapewnia, że uzyskany sok będzie świetnej jakości. Musimy podzielić wyciskarki ze względu na ich sposób działania.
Mamy na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i normalne wyciskarki do owoców. Wyciskarka standardowa funkcjonuje szybko, a przez to podgrzewa wyciskany materiał, czyli owoce, warzywa albo zioła, a to skutkuje stratami witamin i składników mineralnych. W wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega w głównej mierze cenna witamina C. Wolnoobrotowe wyciskarki nie podgrzewają tak mocno towarów, a przez to nie powodują zmniejszenia ilości witamin. Wyciskarka wolnoobrotowa jest droższa, niemniej jednak umożliwia nam zyskać sok o z całą pewnością lepszym składzie. Wyciskarka gastronomiczna do cytrusów jest dosyć dużą maszyną nastawioną przede wszystkim na wyciskanie sporej ilości soku z cytryny, mandarynek czy pomarańczy. Taka wyciskarka ma dużą pojemność i dosyć szybko działa, dzięki czemu daje możliwość generować prawie że hurtowe ilości soków. Zwyczajne normalne wyciskarki z przeznaczeniem do domu działają zdecydowanie wolniej, przez to możemy w nich przygotować mniejszą ilość soku. Nie oznacza to natomiast, że sok ten będzie miał gorsze właściwości. Tak jak wspomnieliśmy uprzednio, wszystko zależy od sposobu działania konkretnej wyciskarki, zatem warto zapoznać się ze standardem danego urządzenia zanim zdecydujemy się na jego zakup.
Zobacz: gastronomiczne wyciskarki do soków.